Projekt Nadácie otvorenej spoločnosti

Správy

Novinárska cena 2023 predstavuje nominácie


Predstavujeme nominácie jubilejného, 20. ročníka Novinárskej ceny. Nominácie na víťazné práce v 11 súťažných kategóriách vybralo 48 porotkýň a porotcov. Nominované autorky a autori reprezentujú 12 redakcií. O laureátoch a laureátkach 2 špeciálnych cien rozhodla Rada súťaže. Tohtoročnou novinkou je cena Osobnosť slovenskej žurnalistiky, ktorú vyberala špeciálna porota v zložení Iveta Radičová, Zuzana Szatmáry, Alexej Fulmek a Rudolf Chmel.

čítaj viac

Juraj Alner: Intelektuál na čiernej listine komunistov



„A ty sa voláš ako?“
Chlapec, asi sedemročný, len pokrčil ramenami.
„Tak ako sa voláš?“ nenechal sa odbiť ten prvý. „Teba sme tu ešte nevideli“.
Chlapec zase neodpovedal, len sa pozeral do zeme. Samozrejme vedel, že sa volá Juro Alner, jeho priezvisko bolo ale v okolí natoľko známe, že mohlo veľmi ľahko jeho, aj celú rodinu, priviesť do koncentračného tábora. Alebo nie. Z okna sedliackeho domu, v ktorom sa s mamou a otčimom skrývali videl, ako akási ženička hodila kus chleba skupine zajatých sovietskych vojakov. Bola na mieste zastrelená.

čítaj viac

Pavel Ličko (1922-1988): politický väzeň normalizačného režimu


 
Matúš Kostolný
 
Pavel Ličko bol prekladateľ a novinár. Prekladal z ruštiny a angličtiny. Ako novinár najčastejšie písal o literatúre. Bol prvý slovenský novinár, ktorého komunisti zavreli do väzenia po invázii v auguste 1968. Prekážal im, lebo preniesol z Ruska na Západ dovtedy nevydané knihy Alexandra Solženicyna a ako novinár hovoril pre zahraničné médiá o tom, čo sa deje v Československu po okupácii.

čítaj viac
-->
Váš internetový prehliadač je zastaralý

Pre správne zobrazenie stránky si prosím aktualizujte svoj interentový prehliadač. Aktualizovať prehliadač

×