Projekt Nadácie otvorenej spoločnosti

STANOVISKO K ROZHOVORU DAGA DANIŠA Z 4.10.2020 PRE KONZERVATÍVNY DENNÍK POSTOJ

Konzervatívny denník Postoj privítal vo svojich radoch komentátora Daga Daniša z Aktualít a 4.10. 2020 uverejnil rozsiahly rozhovor, ktorý sa o.i. dotkol aj témy Novinárskej ceny, ktorú od r. 2004 organizuje Nadácia otvorenej spoločnosti.

„Konzervatívny denník Postoj privítal vo svojich radoch komentátora Daga Daniša z Aktualít a 4.10. 2020 uverejnil rozsiahly rozhovor, ktorý sa o.i. dotkol aj témy Novinárskej ceny, ktorú od r. 2004 organizuje Nadácia otvorenej spoločnosti.

Autori  rozhovoru (M. Magušin, M. Hanus) zhodnotili Novinársku cenu ako „najprestížnejšiu cenu“, do ktorej sa ale pred dvoma rokmi rozhodli už neprihlasovať, pretože sa im zdalo „zloženie porôt ... čoraz jednostrannejšie a o novinárskej kvalite už rozhodovala len jedna malá bublina“.  Respondent D. Daniš odpovedal, že by zvážil zaslať porote svoje práce v prípade, „keby existovala novinárska organizácia, ktorá sa zaoberá kvalitou novinárskej práce...“. Dôvod, prečo sa už neprihlasuje je fakt, že cenu vníma ako „rozdávanie piškótiek“ (ktoré) organizuje tretí sektor, navyše nadácia, ktorá bola v minulosti založená Georgeom Sorosom“ a nepovažuje za normálne,  „ak niektorí novinári nadšene súťažia o „piškótku“ od Nadácie otvorenej spoločnosti a jej sponzorov“.  D. Daniša by potešilo, ak by „existovalo širšie združenie novinárov, ktoré by sa zaoberalo kvalitou novinárskej práce a organizovalo by aj takéto súťaže. Porotu by určovali skúsení novinári, vydavatelia a možno aj čitatelia, ale nie tretí sektor.“

Ako organizátori Novinárskej ceny vítame kritické poznámky na adresu porôt alebo výberu laureátov. Veľmi by sme tiež ocenili, keby k zvýšeniu kvality a prestíže aj vo vlastných kruhoch mohli prispieť vlastnými kapacitami – napríklad ponukou, že budú pôsobiť ako ako porotcovia a porotkyne alebo prípadne aj podporovatelia. Nech to nezostáva len na pleciach zopár sponzorov, ktorými sú s výnimkou veľvyslanectiev Holandského kráľovstva a USA len slovenské firmy a nadácie. A určite by nás potešil aj vývoj, ktorý si praje Dag Daniš. Napr. o víťazovi alebo víťazke  jednej kategórie už rozhodujú samotní čitatelia a čitateľky. Žiaľ od roku 2004, kedy sme organizovali prvý ročník Novinárskej sa zatiaľ nenašlo ani združenie ani iná skupina novinárov, ktorí by podujatie prevzali pod svoje krídla. Pritom viaceré iniciatívy, ktoré kedysi začínali v Nadácii otvorenej spoločnosti dnes už fungujú samostatne. Cena Oskara Čepána pre mladých umelcov organizovaná Nadáciou centrum súčasného umenia alebo Slovenská debatná asociácia sú už samostatné entity a robia vo svojich oblastiach výbornú robotu. Na začiatok možno stačí len menej obáv z manipulácie či ideologickej kontaminácie a viac odhodlania.“

Váš internetový prehliadač je zastaralý

Pre správne zobrazenie stránky si prosím aktualizujte svoj interentový prehliadač. Aktualizovať prehliadač