Projekt Nadácie otvorenej spoločnosti

Správy

Agneša Kalinová: energická nepoddajnosť


Foto: Ľubica Lacinová

Júlia Sherwood

Keď sa čoskoro po auguste 1968 normalizačný režim pustil do likvidácie slobody tlače, medzi prvými médiami, ktoré si vzal na mušku, bol Kultúrny život. Časopis si zmenil názov na Literárny život a jednou z podmienok, aby ho pod novým menom zaregistrovali, bol odchod troch redaktorov: Rudolfa Olšinského, Kornela Földváriho a mojej mamy Agnešy Kalinovej.  

čítaj viac

Karol Ježík: šéfredaktor vyvzdorovanej slobody a nezávislosti


Alexej Fulmek

Večer, 14. januára 1993. Stojíme v tlačiarni na Lazaretskej ulici v podzemných priestoroch budovy, v ktorej bude o dvadsať rokov neskôr sídliť naše vydavateľstvo. Držíme v rukách čerstvé výtlačky denníka SME. Reportér slovenskej televízie kladie otázku Karolovi Ježíkovi, či má radosť z nového denníka, ktorý práve vznikol a Karol odpovedá: „Radosť nie je to správne kritérium.“ Ešte to nevieme, ale pred nami je dlhý a úspešný príbeh. Je noc, náš cieľ je v nedohľadne a vyzerá to na maratón.

čítaj viac

Marcel Samuhel: prvý slovenský novinár, ktorý záhadne zmizol


Marcel Samuhel sa narodil 27. augusta 1963 v Bratislave. Zmizol vo veku 29 rokov 28. apríla 1993 počas vysokohorskej túry vo Vysokých Tatrách.

Štúdium žurnalistiky absolvoval v 80. rokoch v čase vrcholiacej normalizácie. Prvé zamestnanie si našiel v roku 1986 v denníku Práca a v jej redakcii zotrval až do roku 1993. Prácu novinára vnímal ako poslanie. „Je to ťažká práca, no krásna, ak sa človek riadi vlastným svedomím,“ napísal o nej.

čítaj viac
-->
Váš internetový prehliadač je zastaralý

Pre správne zobrazenie stránky si prosím aktualizujte svoj interentový prehliadač. Aktualizovať prehliadač

×